19 grudnia 2012

Trójkąciki rodzynkowo-kokosowe

Suche ciasteczka do herbaty. Mocno rodzynkowe z gruba pierzynką kokosową. 

Potrzebne będą:
* 250 g masła
* 180 g cukru
* 1 torebka cukru waniliowego
* 5 jajek
* 250 g mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 150 g rodzynek
* 50 g kokosu

Masło należy utrzeć z cukrem, po kolei dodawać jajka i wsypać cukier waniliowy. Do ucieranego ciasta dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec wsypać rodzynki i znów dokładnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na blaszkę i posypać grubą warstwą kokosu. 
Piec ok 25-30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu, jeszcze gorące, pokroić w trójkąty. 


Dobrze smakują jeszcze ciepłe do popołudniowej herbatki. Ponoć można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku kilka dni. Moim nie było dane doczekać tej chwili.

0 komentarzy: