16 grudnia 2012

Sznycelki rybno-ziemniaczane

Mam jeszcze trochę zdjęć deserów i ciach, ale na razie dość tego dobrego. Coś obiadowego by się przydało, bo zbyt słodko się nam robi.
Przepis dla tych, którzy pragną się zmierzyć ze zmorą dzieciństwa, jaka są kostki rybne. Będziemy się wyżywać.

* 3 kostki rybne z mintaja ( ok. 400 g)
* 700 g ziemniaków ugotowanych i rozgniecionych
* 2 jajka
* 3 łyżki mąki
* bułka tarta do obtoczenia
* pieprz, sól do smaku
* 1 łyżeczka kolendry
* 1/4 łyżeczki zmielonej papryczki chilli


Kostki rybne podsmażyć krótko, aby tylko przestały być surowe. Rozgnieść je widelcem. Do jednej miski wrzucić ryby, ugniecione ziemniaki, przyprawy, jajka i mąkę. Wymieszać dokładnie. gdyby masa była nieco zbyt rzadka, dosypać mąki.

Formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce i smażyć.

 Można podać z sosikiem czosnkowym (ale czegóż nie można podać z sosikiem czosnkowym?).


0 komentarzy: