18 grudnia 2012

Talary z nadzieniem jabłkowym

Połączenie jabłek, rodzynek i cynamonu jest o tyle oklepane, co zawsze pyszne. Podobnie i tutaj - ciacha rozeszły się w mgnieniu oka.

Najpierw przygotuj nadzienie:
* 2 średnie jabłka
* 50 g rodzynek
* 2 łyżki soku cytrynowego
* 1 łyżka cukru

Jabłka należy zetrzeć na grubym oczku tarki i wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia. Odstawić, aby rodzynki naciągnęły wilgoci.

Ciasto na ciacha:
* 250 g mąki
* 100 g cukru
* 2 jajka
* 1 torebka cukru waniliowego
* 100 g masła

Do obtoczenia:
* 2 łyżki cukru
* 1 łyżka cynamonu
(zawsze można dorobić w razie potrzeby)

Składniki ciasta zagnieść na gładką masę, rozwałkować niezbyt cienko (ale też niezbyt grubo; ot, zatrzymajmy się gdzieś w połowie drogi na 5 mm). Wykrawać kółka, na jedno położyć łyżeczkę nadzienia, przykryć drugim i skleić dokładnie. Tak przygotowane ciasteczka należy jeszcze zanurzyć w cynamonie wymieszanym z cukrem, ale tylko z wierzchniej strony.

Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.

0 komentarzy: