18 grudnia 2012

Flan brokułowy

Pomysł na to sobotnie śniadanie zaczerpnęłam z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego. Kuchnia francuska".

Do zrobienia flanu potrzebne będą:
* 1 średni brokuł
* cebula
* 1/2 szklanki śmietanki kremówki
*  3 jajka
* sól i pieprz do smaku

Brokuł podzielić na różyczki i ugotować razem z cebulą (pokrojoną wcześniej w cząstki) do miękkości. Jajka ubić ze śmietaną, brokuł i cebulę zmiksować blenderem i wymieszać z masą śmietanową. Doprawić do smaku, acz doprawić dość intensywnie - brokuł i śmietana to dość mdłe połączenie. 
Napełnić masą kokilki (u mnie cztery standardowe kokilki jednoosobowe). Piec przez ok. 25-30 minut w kąpieli wodnej w 180 stopniach (większą formę należy napełnić wodą i ustawić w niej kokilki; powinny być zanurzone mniej więcej do połowy wysokości).
Zjadać gorące prosto z pieca. Konsystencja mojego flanu była nieco rzadka, więc posłużyliśmy się łyżeczkami. 

0 komentarzy: