Marmurkowy sernik czekoladowo-pomarańczowy wymaga niewiele większego nakładu pracy niż zwykły sernik (czyli naprawdę małego), a zawsze robił wielką furorę wśród współpracowników.
CIASTO:
* 250 g mąki
* 100 g masła
* 2 jajka
* 4 łyżki cukru
Składniki zagnieść na gładkie ciasto,
wyłożyć nim, rozwałkować cienko i wyłożyć nim dużą prostokątną blaszkę.
Włączyć też piekarnik i ustawić na 180 stopni w czasie przygotowywania masy serowej.
SEREK:
* 1 kg zmielonego sera (najlepiej bez dodatków)
* 4 jajka
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 torebka cukru waniliowego
* 5 łyżek mleka
* cukier do smaku
* otarta skórka z pomarańczy
* 1 czekolada (najlepiej ciemna)
Czekoladę rozpuścić na parze, gdyby robiły się w niej grudki, dodać łyżkę masła i 2 łyżki mleka.
Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę (dosypać cukru wedle uznania). 2/3 sera wylać na ciasto, 1/3 wymieszać czekoladą i wylać na białą masę. W miarę możliwości zrobić wzorek marmurkowy widelcem.
Piec ok. 1 godziny (gotowy sernik będzie miał lekko podniesione brzegi i zapadnięty środek). Po godzinie wyłączyć piekarnik, ale ciasto zostawić w środku, żeby "doszło", aż do wystygnięcia.
28 lutego 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarzy:
Prześlij komentarz