17 lutego 2013

Ciasteczka imbirowo-bakaliowe

Na ok. 90 ciasteczek potrzebne będzie:
* 100 g czekolady posiekanej na drobne kawałki
* 100 g posiekanych orzechów (najlepiej włoskich)
* 100 g drobnych rodzynek (jeśli są grubsze też warto je pokroić)
* 100 g masła
* 2 jajka
* niecała szklanka cukru
* 3 łyżeczki mielonego imbiru
* 1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 120 g płatków owsianych

Wszystkie składniki ciasta należy zagnieść. Jeśli gotowe ciasto za bardzo klei się do rąk, dosypać trochę mąki. Formować kuleczki, wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać lekko. Układać na blaszce w niewielkich odstępach i piec ok. 10-12 minut.
Po ostygnięciu zdjąć z blaszki.


0 komentarzy: