28 listopada 2015

Surówka z rzepy na szybko

Stałem w lokalnym sklepie do działu warzywnego, gdy uśmiechnęła się do mnie wielka, podłużna.... rzepa, jak się okazało w domu. Lecz nawet nie znając nazwy, stwierdziłem, że wszystko może być surówką, jeśli jestem odpowiednio odważny!


Odwagi nie musiało starczyć na długo. Obrawszy ową rzepę, starłem ją na tarce z grubym oczkiem. Potem pokruszyłem nań biały ser owczy, podsypałem czarnuszką, skropiłem cytryną, dodałem soli i pieprzu, podlałem sosem chili z cytryną oraz dorzuciłem harissy. Według ślubnej pachnie jak środek do czyszczenia kibla. No cóż, więcej dla mnie!

Składniki:

- pół kilowa biała podłużna rzepa
- sól
- pieprz
- czarnuszka
- 150 g owczego sera
- sok z cytryny
- harissa
- sos chili z cytryna

0 komentarzy: