Ta tarta inicjuje oficjalnie nowa etykietę: "Wariacje na temat...".
Dużo u nas takich przepisów, które zostały zainspirowane klasycznymi wersjami, czy to z powodu dziwnych proporcji lub składników, czy też zwyczajnie z braku (permanentnego bądź czasowego) tychże składników. Dlatego nie będę udawać, że to przepisy klasyczne i ortodoksyjne. Ot, wariacje.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPI2s8sJFVpYf08182Obku6OnUlmkvDO_tL1m2xdMjCMw7yrAt4bXX6A2PxeM8haR4H_mv-I-x-FKI3lpfAflECfTs1wdugis7vs0RCg4bPWSIu_Zr6emdIvFUJ_xW08VYqbMm8IQJTQ/s320/ciacho.jpg)
Ta tarta została zainspirowana przepisem na crostata al cioccolato bianco e cardmomo. Z oryginału została biała czekolada i śmietanka, za kardamon posłużyła persymona.
Kruche ciasto:
* 100 g masła
* 1 jajko
* 2 łyżki cukru
Składniki zagnieść na gładkie ciasto, wyłożyć nim, rozwałkować cienko i wyłożyć nim formę do tarty. Ponakłuwać i włożyć do lodówki na 15 min. Po tym czasie wyjąć i włożyć na 15 min. do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, żeby się zapiekło.
Czekoladowe nadzienie:
* 300 g białej czekolady
* 500 ml śmietanki 36%
* 1 persymona pokrojona na małe kawałki
* 4 jajka
Czekoladę nadtopić na parze (nie musi być całkiem rozpuszczona), a następnie zagotować w rondelku ze śmietanką (tym razem do rozpuszczenia). Jajka roztrzepać na misce, wlać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać (aby nie zostały żadne grudki), gotując jeszcze przez chwilę.
Wylać na podpieczony kruchy spód, wrzucić kawałki kaki (równomiernie na całą tartę) i włożyć do piekarnika na kolejne 25 min. Wyłączyć i otworzyć piekarnik, zostawić w nim ciasto do ostygnięcia.
0 komentarzy:
Prześlij komentarz