14 listopada 2015

Sernik cytrusowo-czekoladowy


"Sytny" serniczek, jak to się u nas na wsi mawia. Mocny posmak cytrusów, który nieco łagodzi słodycz czekolady. 




Kruche ciasto:

* 150 g mąki
* 100 g masła
* 1 jajko
* 2 łyżki cukru  


Składniki zagnieść na gładkie ciasto, wyłożyć nim, rozwałkować cienko i wyłożyć nim tortownicę. Ponakłuwać i włożyć do lodówki na czas przyrządzania nadzienia. 

Serowe nadzienie:

* 0,5 kg mielonego sera
* 4 łyżki mąki
* budyń waniliowy
* 4 jajka
* skórka otarta z 1 pomarańczy
* skórka otarta z 1 cytryny
* sok z połowy pomarańczy
* 100 g czekolady mlecznej
* 1 łyżka kakao
* 3/4 szklanki cukru

Czekoladę rozpuścić na parze i odstawić do ostygnięcia. Ser, cukier, budyń, mąkę i jajka ubić na jednolitą masę. Podzielić ją na dwie części. 
Jedną część wymieszać z kakao i rozpuszczoną czekoladą.  Drugą z sokiem i skórkami. 
Wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na nie masę czekoladową, a w nią wlać masę cytrusową. Zamieszać delikatnie łyżką, żeby powstał marmurek (ale nie tak, aby masy się zupełnie wymieszały).

Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy brzegi się podniosą i zarumienią. Piekarnik wyłączyć i zostawić w nim ciasto do wystygnięcia.

0 komentarzy: