28 września 2016

Ciasto ucierane ze śliwkami

* 2 szklanki mąki
* 3 łyżki syropu ryżowego lub innego "słodziwa"
* 3 łyżki powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty)
* 4 jajka
* 4 łyżki mleka
* 200 g masła
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 200 g śliwek obranych ze skórki

Utrzeć (mikserem) masło z syropem i powidłami. Dodawać na przemian i ucierać po jednym jajku i połowie szklanki mąki. Na koniec wlać mleko, dodać proszek. Śliwki przecięte na połówki wsypać do ciasta i zamieszać dokładnie łyżką.
Ciasto wyłożyć na małą blaszkę albo do długiej keksówki.
Na blaszce piec ok. 35 minut, w keksówce ok. 50 minut. Za każdym razem w 180 stopniach.

0 komentarzy: