24 września 2016

Tadżin (tajine) z królika

Aby przyrządzić tajine z króliczka, potrzebne będą:

* królik dla 2 osób (u mnie były 2 skoki i comber)
* czerwona cebula
* 4 ząbki czosnku
* pół sporej cukinii
* 10 dag śliwek suszonych
* 3 marchewki
* 2 łyżeczki garam masala
* 1 łyżeczka kuminu
* szczypta szafranu
* pół łyżeczki tymianku
* pieprz
* oliwa do podsmażenia
* 1 torebka (100 g) kaszy bulgur


Warzywa pokroić w grubą kostkę lub na spore kawałki, czosnek w plasterki. Na głęboką patelnię wlać 2 łyżki oliwy i podsmażyć na niej królika z obu stron przez moment.
Wrzucić posiekane warzywa, śliwki i czosnek. Wsypać przyprawy, wlać 500 ml wody i zamieszać wszystko, aby przyprawy się rozprowadziły.

Dusić pod przykryciem przez godzinę (nie trzeba mieszać ani zaglądać). Po godzinie sprawdzić poziom wody, jeśli wyparowała - dolać. Dusić kolejne 30-40 minut, aż mięso z królika będzie miękkie.

W międzyczasie ugotować kaszę. Wyłożyć na talerze, polać sosem z warzywami i na to położyć
królika.

0 komentarzy: