* 1 litr bulionu warzywnego
* 800 g pomidorów
* 1 cebula
* 1 marchewka
* oliwa do podsmażenia
* 2 łyżeczki natki pietruszki
* 1 łyżeczka suszonego cząbru
* 150 ml śmietanki kremówki (30%)
* pieprz do smaku
Cebulę i marchewkę podsmażyć na oliwie. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na duże kawałki i wrzucić na cebulę. Dusić całość, aż pomidory rozpadną się (ok. 15 minut). Przełożyć warzywa do bulionu, dodać pietruszkę i gotować na wolnym ogniu, aż marchewka będzie miękka (ok. 30 min.).
Zblendować zupę na gładki krem, wlać do niej kremówkę, doprawić pieprzem i cząbrem i gotować jeszcze 2-3 minuty.
28 września 2016
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarzy:
Prześlij komentarz