1 kwietnia 2013

Palmiery

Palmiery (jak wszystkie ciastka z gotowego ciasta francuskiego) robi się szybko i bezstresowo, kiedy nachodzi ochota na małą przegryzkę - nieważne, słodką czy słoną.
Te poniżej powstały z miłości do czekolady, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić palmiery i w innych smakach.

Do zrobienia palmierów czekoladowych  potrzebne będą:
* ciasto francuskie
* krem czekoladowy (np. Nutella czy inne czekoladowe mazidło, można rozpuścić też 2 czekolady z odrobiną kremówki i 3 łyżkami masła)
* kokos



Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, posmarować czekoladowym mazidłem i posypać kokosem. Zawijać wzdłuż dłuższej krawędzi tak, aby oba brzegi spotkały się na środku (w mniej więcej równej odległości).
Włożyć do zamrażarki na 15 minut, aż ciasto się porządnie schłodzi i będzie twarde. Pokroić na cienkie ciasteczka, ułożyć na blaszce w sporych odstępach i piec ok. 20-25  min. (aż palmiery się zarumienią).

Pyszne są też w wersji pesto-czosnkowej. Pyszne są właściwie w każdej wersji, na jaką aktualnie mamy ochotę.


0 komentarzy: