Kolejny przepis na szybko oraz bogato. Warto wejść do lokalnego warzywniaka i dać się zainspirować. Do mnie uśmiechnęły się pory. Przepis jest banalny, ale Luba rozpływała się nad nim długo i namiętnie.
Pory obieracie z wierzchniej warstw, a następnie tniecie na centymetrowej szerokości talarki. Gotujecie wodę w garnku, dodajecie łyżeczkę cukru i szczyptę soli.
Zanim wodzionka dojdzie, to ścieracie ser na drobnej tarce, starczy jakieś 50 gramów. Do serka dodajecie dwa wyciśnięte ząbki czosnku, majeranek oraz odrobinę oleju arachidowego.
Woda powinna już wrzeć, więc wrzucacie do środka porowe talarki i dajecie im chwilę przyjemności gotowania.
Na patelni roztapiacie 2-3 łyżki masła, gdy się rozpuści, zaczynacie podsypywać mąkę. Trzeba mieszać, by się grudki nie porobiły. Masło powinno się śmiesznie spienić, a mąka zmienić kolor na złoty. Mieszacie pół kubka śmietany z czterema łyżkami mleka, tak by zrobiło się dość płynnie i wlewacie to na patelnię, znów mieszając energicznie. Sosik zacznie gęstnieć, więc wrzucacie odcedzone pory, doprawiacie solą i pieprzem oraz lubczykiem. Paćka porowa powinna się smażyć jakieś 5 minut, potem można wyłączyć.
Te 5 minut nie myślimy o "Top Model"
, tylko krajamy dwa placki tortilli na ćwiartki, do każdej dajemy nieco sera z czosnkiem i zawijamy w trójkącik. Później te trójkąciki rumienimy na suchej patelni.
Na koniec została sałatka, czyli tym razem pomidory pokrojone w półplasterki, w towarzystwie jednej posiekanej cebuli oraz bazylii, soli i pieprzu. Podlane oliwą rzecz jasna.
Pory w beszamelu:
- 4 szczupłe pory
- 2-3 łyżki masła
- 160 g śmietany
- 4 łyżki mleka
- sól, pieprz, lubczyk
Tortille serowe:
- dwie kupne tortille
- 50 g żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- majeranek, olej arachidowy
Pomidory klasyczne:
- 2 średnie pomidory
- 1 cebula
- bazylia, sól, pieprz
- oliwa
0 komentarzy:
Prześlij komentarz