21 kwietnia 2013

Markizy Cuberdon

Będąc w kraju piwem i czekoladą płynącym, nabyłam drogą kupna "noski z Gent" oraz słoiczek "smeerpasty" Cuberdon. Smeerpasta w formie nakanapkowej nie przypadła do gustu Żabie, za to doskonale nadała się do zrobienia kilku miseczek chrupiących markiz.

Do zrobienia kruchych markiz potrzebne będą:
* 200 g masła
* 100 g cukru
* 2 jajka
* cukier waniliowy
* 400 g mąki
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* pół słoiczka pasty cuberdon
* 50 g czekolady

Wszystkie składniki ciasta (poza czekoladą i pastą) zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować i wycinać równe kółeczka. Piec ok 12-15 min. w 180 stopniach. 


Jeszcze ciepłe ciasteczko smarować pastą i sklejać z drugim. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ozdobić nią markizy (np. tworząc esy-floresy łyżeczką). 

Po przenocowaniu w kuchni robią się nieco mniej kruche i łamliwe.  

0 komentarzy: