7 marca 2013

Cukrowe ciasteczka krucho-drożdżowe

Przepis o proweniencji podlaskiej PRL-owej. Skradłam mojej Teściowej, bo ciastka robi się szybko, a smakują przyjemnie. Mimo że drożdżowe, nie trzeba bawić się w zaczyn i wyrastanie.

Na ok. 100-120 ciasteczek potrzebne będzie:
* 500 g mąki
* 30 g drożdży rozpuszczonych w kilku łyżkach mleka
* 2 jajka
* 100 g smalcu
* 100 g masła
* sok z połowy cytryny
* mleko w razie potrzeby
* cukier do obtaczania

Wszystkie składniki ciasta (poza cukrem) należy zagnieść, jeśli byłoby zbyt suche - dolać mleka. Ciasto powinno być gładkie, ale nieco bardziej lepkie niż tradycyjne kruche, żeby dobrze formowało się z niego ciasteczka, a cukier się przyklejał.
Skoro przy tym jesteśmy - z ciasta urywać kawałki wielkości pół orzecha włoskiego i formować:
* w wersji leniwej (na zdjęciu) - cienkie placuszki
* w wersji bardziej czasochłonnej - rogaliki

Ciasteczka na koniec obtoczyć w cukrze, ułożyć na brytfannie (rosną tylko trochę, więc odstępy nie muszą być ogromne) i piec w ok. 180 stopniach przez 20-25 minut (aż zarumienią się na brązowo).

0 komentarzy: