21 października 2012

Rogaliki z serem i szynką

Rogaliki z serii ciastek podpiwnych lub ciastek do zagryzania przy sobotnim seansie "Iron Lady". Oczywiście jedno nie wyklucza drugiego.


CIASTO:
* 12,5 dag twarożku
* 4 łyżki mleka
* 1 jajko
* 4 łyżki oliwy
* 1 łyżeczka soli
* 30 dag mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki zagnieść na gładkie ciasto, rozdzielić na połowę. Każdą z połówek rozwałkować cienko i pokroić na spore trójkąty.
 
NADZIENIE:
* szynka w plastrach
* ser żółty
* suszona bazylia
* 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do smarowania
* mleko do sklejania brzegów


Trójkąty ciasta serowego posypać bazylią, po czym układać na nie po jednym plasterku szynki i sera.
Zwijać rogaliki, poczynając od szerszego brzegu. Koniuszek trójkąta posmarować mlekiem i docisnąć.
Gotowe rogaliki potraktować jeszcze po wierzchu rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

0 komentarzy: