21 października 2012

Puszysty placek z ananasem

Na zdjęciu w książce placek nie wyglądał ani trochę na delikatny i puchaty. Zwłaszcza kiedy przeczytałam o kruchym spodzie. Ale w rzeczywistości okazał się tylko kruchym spodem, za to wypełnionym delikatnym kremowym nadzieniem z ananasową wkładką.

CIASTO:
* 30 dag mąki
* 15 dag cukru
* 10 dag masła
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 jajka

Składniki ciasta zagnieść, rozwałkować i wyłożyć nim małą prostokątną blaszkę nasmarowaną olejem i wysypaną mąką. Włożyć do lodówki, by się schłodziło.

NADZIENIE
* 1 puszka ananasów
* 10 dag cukru
* 3 jajka
* 7-8 dag mąki
* 130 ml kremówki
* 12 dag masła

Ananasa należy odcedzić z zalewy i pokroić na małe kawałki. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami i mąką. Białka ubić na sztywną pianę, podobnie kremówkę. Wymieszać z masą maślano-jajeczną, a następnie dorzucić kawałki ananasa i połączyć delikatnie z resztą nadzienia.

Wylać na kruchy spód i piec ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Ciasto kroić dopiero po wystudzeniu.

0 komentarzy: