CIASTO:
* 30 dag mąki
* 15 dag cukru
* 10 dag masła
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 jajka
NADZIENIE
* 1 puszka ananasów
* 10 dag cukru
* 3 jajka
* 7-8 dag mąki
* 130 ml kremówki
* 12 dag masła
Ananasa należy odcedzić z zalewy i pokroić na małe kawałki. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami i mąką. Białka ubić na sztywną pianę, podobnie kremówkę. Wymieszać z masą maślano-jajeczną, a następnie dorzucić kawałki ananasa i połączyć delikatnie z resztą nadzienia.
Wylać na kruchy spód i piec ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Ciasto kroić dopiero po wystudzeniu.
0 komentarzy:
Prześlij komentarz