![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4_IRqZyvorMGU4RcDgyZLwp-VlFnE6tI7_QQOL5AfI2xC5H1tiDlDsdDjQ5rjlX_QvNmnzfdHXpinRL59ok8KSXT_Gj5-huRzz194aF2exLqP7F9V-aOLGKq09F_kIZooDBfBy1Rb5Vg/s200/IMAG0097.jpg)
* ok. 1,5 l rosołu (w razie biedy lodówkowo-zamrażarkowej może być z kostki, ale wówczas niezbyt intensywny)
* 2 cebule
* przyprawy (ja dodaję pieprz kolorowy i oregano)
* masło do zasmażenia cebuli (3 łyżki)
* grzanki lub chlebek
* ew. śmietana z mąką do zagęszczenia
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Wlać do cebuli ok. 0,5 szklanki rosołu i zagotować. Całość potraktować blenderem, aż cebula zostanie dokładnie zmiksowana. tę miksturę wlać do rosołu, zagotować raz jeszcze. Można zagęścić śmietaną z mąką, ale to wersja raczej na zimę.
Podawać gorącą z grzankami lub chlebkiem.
!!! Najlepiej smakuje zjadana przez 5 osób z jednej miski zagryzana podpłomykiem ok. północy w Krakowie w czasie sesji Warhammera. Gorąco polecam taki sposób konsumpcji!!!
0 komentarzy:
Prześlij komentarz