CIASTO CZEKOLADOWE Z CHILI
300 g czekolady (ja mieszam 200 g deserowej i 100 g mlecznej)
6 jajek
6 łyżek brandy lub koniaku
125 g masła
cukier puder do smaku i ubijania białek
chili (lub ostra papryka - dla mięciuchów)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem, żółtka utrzeć z połową cukru i wymieszać dokładnie z czekoladą, dosypać chili wedle uznania (ok. pół łyżeczki na pierwszy raz, potem można kombinować), wlać koniak.
Białka ubić z resztą cukru i wymieszać bardzo delikatnie, acz dokładnie.
Wylać do wysmarowanej i wysypanej mąką (albo w wersji dla bezglutenowców - mąką kukurydzianą) tortownicy. Piec najpierw przez 30 min. w 180 stopniach, a potem jeszcze 10 min. w 120 stopniach.
0 komentarzy:
Prześlij komentarz