17 czerwca 2013

Ciasto truskawkowe z ziołami


Truskawkowy czas - ciąg dalszy. Kiedy zobaczyłam przepis na ciasto z bazylia i truskawkami w "Kukbuk", nie mogłam się doczekać, aż je zrobię. A potem było jeszcze więcej truskawek i mięta w zestawie. Poniżej dwie wersje ciasta ziołowego z moimi modyfikacjami. 

Przepis inspirowany recepturą opublikowaną w "Kukbuk", nr 3/2013.

Potrzebne składniki:
* 1 pęczek bazylii lub mięty
* 150 ml oliwy z oliwek
* 5 jajek
* 140 g cukru
* 160 g mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* skórka otarta z cytryny
* ok. 15 truskawek przeciętych na połówki, jeśli są duże

Białka, oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć ze 100 g cukru na białą, puszystą masę. Zioła zmiksować z oliwą, dodać do żółtek, dokładnie mieszając. Masę utrzeć ze skórką, mąką i proszkiem. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i ubijać jeszcze chwilę. Delikatnie (łyżką) wymieszać białka z masą.
Przełożyć ciasto na blaszkę wysypaną mąką, delikatnie poukładać na wierzchu truskawki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-35 min. (trochę dłużej, jeśli blaszka jest mniejsza).

0 komentarzy: