6 czerwca 2013

Tarta z rabarbarem


Jest wiosna? Jest (podobno)! Rabarbar jest? Jest (na pewno)! No to trzeba by coś z tym faktem zrobić. Na przykład tartę serową.


Do zrobienia tarty potrzebne będą:

CIASTO
* 150 g mąki
* 100 g masła
* 1 jajko
* 2 łyżki cukru 

Składniki zagnieść na gładkie ciasto, wyłożyć nim, rozwałkować cienko i wyłożyć nim formę do tarty. Ponakłuwać i włożyć do lodówki na czas przyrządzania nadzienia. W tym czasie włączyć też piekarnik i ustawić na 180 stopni. Tartę wyłożyć folią i wysypać fasolą lub grochem. Zapiec ok. 15 min. z fasolą, potem ciasto wyjąc, fasolę zsypać z powrotem do fasolowego pudełka i piec jeszcze 10 min., aż ciasto będzie suche i lekko zarumienione na brzegach. 

NADZIENIE i WIERZCH
* 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g)
* 1 małe opakowanie ricotty (200-250 g)
* pół kubeczka śmietanki 30% (ok. 170 g)
* 3 łyżeczki żelatyny
* czekolada do smarowania lub pół tabliczki czekolady (roztopionej na parze)
* 5-6 łodyg rabarbaru
* 5-6 łyżek soku pomarańczowego
* 1 galaretka
* cukier



Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku i odstawić, aż zacznie się ścinać.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić do "napuchnięcia". Jeszcze ciepłe ciasto posmarować czekoladą i odstawić do ostygnięcia. Rabarbar pokroić na kawałki i wrzucić na patelnię razem z 3-4 łyżkami cukru. Zalać rabarbar sokiem pomarańczowym i dusić kilka minut, cały czas mieszając i pilnując, aby rabarbar nie rozpadał się, a jedynie zmiękł. Odłożyć na talerz do ostygnięcia.  

Żelatynę rozpuścić na parze. Śmietanę ubić (ale nie na sztywno), wymieszać dokładnie z ricottą i mascarpone na gładką masę. Dosłodzić do smaku, wlać żelatynę i jeszcze raz wymieszać. Wylać masę serową na spód czekoladowy, wygładzić, rozłożyć rabarbar i odstawić do lodówki. Ścinającą się galaretkę wylać na ser i jeszcze raz włożyć do lodówki na 3-4 godziny.





0 komentarzy: