4 czerwca 2013

Sernik bawarski z jabłkami

Pomysł na to ciasto - szarlotko-sernik - dostał Żaba od swojej koleżanki Ani N. Pomysł został wykorzystany, wcielony w życie i przetestowany przez losowe osoby w miejscu pracy. Niniejszym Ani N. dziękujemy i włączamy ciacho do repertuaru.


Do zrobienia sernika bawarskiego z jabłkami potrzebne będą:

CIASTO:

* 250 g mąki
* 100 g masła
* 2 jajka
* 4 łyżki cukru 

Składniki zagnieść na gładkie ciasto, wyłożyć nim, rozwałkować cienko i wyłożyć nim dużą prostokątną blaszkę. 
Włączyć też piekarnik i ustawić na 180 stopni w czasie przygotowywania masy serowej.

SEREK:
* 1 kg zmielonego sera (najlepiej bez dodatków)
* 4 jajka
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 torebka cukru waniliowego
* 5 łyżek mleka
* cukier do smaku
* otarta skórka z pomarańczy


Składniki zmiksować na gładką masę (dosypać cukru wedle uznania). Wylać na ciasto. 

JABŁKA

* 4 duże jabłka pokrojone w plasterki
* 1 łyżeczka cynamonu 
* 2 łyżki cukru
* płatki migdałów

Jabłka rozłożyć ciasno na masie serowej. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać dość obficie po wierzchu jabłek, na to rozsypać jeszcze płatki migdałowe.

Piec ok. 1 godziny (gotowy sernik będzie miał lekko podniesione brzegi i zapadnięty środek). Po godzinie wyłączyć piekarnik, ale ciasto zostawić w środku, żeby "doszło", aż do wystygnięcia.

0 komentarzy: