Pomysł na to ciasto - szarlotko-sernik - dostał Żaba od swojej koleżanki Ani N. Pomysł został wykorzystany, wcielony w życie i przetestowany przez losowe osoby w miejscu pracy. Niniejszym Ani N. dziękujemy i włączamy ciacho do repertuaru.
Do zrobienia sernika bawarskiego z jabłkami potrzebne będą:
CIASTO:
* 250 g mąki
* 100 g masła
* 2 jajka
* 4 łyżki cukru
Składniki zagnieść na gładkie ciasto, wyłożyć nim, rozwałkować cienko i wyłożyć nim dużą prostokątną blaszkę.
Włączyć też piekarnik i ustawić na 180 stopni w czasie przygotowywania masy serowej.
SEREK:
* 1 kg zmielonego sera (najlepiej bez dodatków)
* 4 jajka
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 torebka cukru waniliowego
* 5 łyżek mleka
* cukier do smaku
* otarta skórka z pomarańczy
Składniki zmiksować na gładką masę (dosypać cukru wedle uznania). Wylać na ciasto.
JABŁKA
* 4 duże jabłka pokrojone w plasterki
* 1 łyżeczka cynamonu
* 2 łyżki cukru
* płatki migdałów
Jabłka rozłożyć ciasno na masie serowej. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać dość obficie po wierzchu jabłek, na to rozsypać jeszcze płatki migdałowe.
Piec ok. 1 godziny (gotowy sernik będzie miał lekko podniesione brzegi i zapadnięty środek). Po godzinie wyłączyć piekarnik, ale ciasto zostawić w środku, żeby "doszło", aż do wystygnięcia.
0 komentarzy:
Prześlij komentarz