21 sierpnia 2011

Cukiniowie placki okulistyczne


Były ziemniaczane, pisaliśmy też o groszkowych, dziś przyszła pora na placki z cukinii! Cała trudność ich przyrządzenia polega na zdrowych oczach, albowiem składniki dodaje się na oko właśnie.
Jeśli plączą się Wam cukinie po kuchni lub okolicznym zieleniaku, to pochwyćcie je, obierzcie ze skórki i i zetrzyjcie na grubym oczku tarki. Myśmy mieli takie 30-centymetrowe potworki. Pół pracy za Wami!
Do cukinii dodajemy mokre, czyli jajka i śmietanę. UWAGA! Jeśli używacie mniejszych cukinii, a wszak małe jest piękne, to zmniejszcie ilość jaj i śmietany.
Dalej już trzeba dosypać przypraw i wycisnąć czosnek w zależności od upodobań. W ostatnim etapie walimy w michę mąką. Dodajemy jej tyle, by masa miała konsystencję gęstej śmietany. Moja Luba zawsze robi jeden testowy, jak udaje się go przewrócić podczas smażenia na drugą stronę, to znaczy, że jest cacy, jak nie, to walimy mąki jeszcze.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placuchy dokładnie tak samo jak ziemniaczane.



Placki cukiniowe:
- 2 cukinie
- 4 łyżki smietany 18%
- mąka
- czosnek
- 4 jajka
- pieprz i sól
- bazylia
- olej do smażenia

Jeśli placki wyjdą dobre, to znaczy, że z Waszymi oczami wszystko w porządku i możecie je zanieść na dowód okuliście.

1 komentarzy:

Leosia pisze...

fajny przepis,ale lepsze placki są kiedy cukinie zetrzesz umyte i NIEobrane, posolisz i włożysz na godzinkę do sitka żeby wody odeszły:))po czym wyciśniesz z nich jeszcze co się da! No i ci co wzrok już od czytania pod kołdrą popsuli mają większe szanse zabłysnąć w kuchni:) bo dodaje się 2-3 łyżki mąki i 1-2 jajka iwystarczy:)
Resztę dodatków też dajemy ja np bazylię zastępuję koperkiem więc można wg swojego uznania zioła dodać:)
Pozdrawiam autora:))