30 sierpnia 2011

Serniczek z brzoskwiniami

Co prawda nie robię tak pysznych serników, jak moja mama, ale chyba powoli (bardzo powoli) zbliżam się do upragnionego celu.
Poniżej przepis na sernik z brzoskwiniami w 15 minut (nie licząc pieczenia oczywiście).
[Chytrze, chytrze. Zawsze wszędzie piszą, że zajmie to najwyżej moment, a potem się siedzi w kuchni, aż się osiwieje - Żaba]

CIASTO:
30 dag mąki
15 dag cukru
10 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka

Składniki ciasta zagnieść, rozwałkować i wyłożyć nim blachę nasmarowaną olejem i wysypaną mąką. Włożyć do lodówki, by się schłodziło.

SEREK:
1 kg sera (może być sernikowy albo zwykły - wtedy trzeba go przemielić)
2 jajka
olejek waniliowy
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy
0,5 - 1 szklanka cukru (w zależności od upodobań)
3 łyżki mleka
1/4 szklanki oleju


Składniki na serek wymieszać dokładnie na gładką masę i wylać na schłodzone ciasto. Dalej można postąpić dwojako:
1. Pokroić w plasterki brzoskwinie (1 puszka) i powtykać w serek, a następnie piec przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach (aż wierzch się zarumieni)
2. Piec jak wyżej, a następnie schłodzić, wyłożyć na wierzch pokrojone w plasterki brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką.

Tak czy inaczej - sernik z brzoskwiniami.

0 komentarzy: