24 czerwca 2010

Sorbet truskawkowy - wersja domowa


Nie przepadam za lodami owocowymi, ale uwielbiam sorbety. W domu nie osiągnę gładkości tych, które są oferowane przez sklepowe półki, ale przynajmniej nie padam trupem na samą myśl o składzie. Zatem bardzo dobrze zmrożony sorbet truskawkowy:

- 4 kubki truskawek
- 0,5 l wody
- 3/4 kubka cukru
- 0,5 kubka soku pomarańczowego

Wodę zagotować z cukrem, przestudzić. Truskawki zmiksować na mus, wymieszać z wodą i sokiem. Wstawić do zamrażalnika, co jakiś czas zamieszać dokładnie. Wyjąć kilkanaście minut przed podaniem, żeby sorbet się odrobinkę rozmroził.

Smacznych truskawek mrożonych! :)

3 komentarzy:

Olga Cecylia pisze...

Ciekawy przepis "metodą dwóch worków" podaje Magda Gessler: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,88737,7677525,Sorbety.html
A mrożone truskawki są PYCHA!

Anna Radzikowska pisze...

Tia, widziałam już wcześniej przepisy pani Gessler na sorbety. Tak samo pożal się Boże jak na czekoladę.

Olga Cecylia pisze...

Nie wiem, które to na czekoladę, ale ten na sorbet to nie jej pomysł i naprawdę działa.