Mam uniwersalny przepis na ciasto kruche (wychodzi w sam raz ciasta na jedną tartę/quiche), który już podawałam kiedyś TUTAJ, ale powtórzę dla wersji pikantnej:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko (można nie dodawać jajka, a zrobić na samej wodzie)
- sól do smaku
A wypełnienia dziś będą trzy:
KLASYCZNIE - QUICHE ZE SZPINAKIEM
- 1 porcja ciasta kruchego, schłodzonego i uprzednio lekko podpieczonego (ok. 10 min., tak żeby było widać, iż podeschło)
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 450 g) - rozmrozić!
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ok. 200-250 g śmietany 18%
- 2 jajka
- wedle uznania: starty żółty ser (wystarczy 100 g), szynka, plasterki mozarelli
Śmietanę zmiksować z jajkami i wyciśniętym czosnkiem, doprawić sola i pieprzem, dokładnie wymieszać z rozmrożonym szpinakiem, wylać na podpieczony spód.
Alternatywy (wszystkie trzy wypróbowane, na zdjęciu wersja nr 3):
1. do zalewy śmietanowo-szpinakowej dorzucić żółtego sera
2. spód quiche'a wyłożyć plasterkami szynki,
3. na zalewę poukładać mozarellę
Całość piec przez 30-35 min., aż śmietana się zetnie i ładnie podpiecze.
NA DUŻY GŁÓD - SYCĄCY QUICHE Z ZIEMNIAKAMI
- 1 porcja ciasta (również podpieczonego jak wyżej)
- 2 duże cebule pokrojone w plasterki
- 4 średnie ziemniaki ugotowane do wersji ziemniaczanego al dente
- 200-250 g śmietany 18%
- 2 jajka
- pieprz, sól
- opcjonalnie starty żółty ser
Cebule podsmażyć, układać na podpieczonym spodzie na przemian z ziemniakami pokrojonymi na plasterki. Śmietanę zmiksować z jajkami, doprawić do smaku, wylać na ziemniaki i cebulę. Można dodać do śmietany żółty ser. Piec ok. 30-35 min.
ZMODYFIKOWANY PASCAL - CZYLI SUFLET KALAFIOROWY (inspiracja zaczerpnięta z książki "Po prostu mi to ugotuj" Pascala Brodnickiego)
- 1 porcja ciasta kruchego
- 1 kalafior
- 4 jajka
- 60 g mąki
- 200 ml mleka
- 30 g masła
- sól, pieprz,
- 4-5 ząbków czosnku
Kalafior ugotować na miękko, rozdrobnić różyczki widelcem. Na maśle podsmażyć mąkę przez ok. 2 min., wlać mleko i mieszać, aż beszamel zrobi się gęsty. Wymieszać kalafior, żółtka , beszamel i przyprawy. Ubić białka i ostrożnie połączyć z masą. Wylać na dobrze schłodzony spód i piec ok. 30 min. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, żeby suflet nie opadł. Po wyłączeniu piekarnika, pozwolić mu "dojść" i wystygnąć w środku.
I Wam także szczere "Smacz"!
5 lipca 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarzy:
Prześlij komentarz