Spód biszkoptowy 24 cm
2 jajka
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
odrobina proszku do pieczenia (na czubku łyżeczki)
½ szklanki cukru
niepełna szklanka mąki
2 łyżki oleju
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać cukier – ubić. Żółtka wymieszać z sodą rozpuszczoną w occie, dodać do białek. Wlać olej, wsypać mąkę i proszek. Ubić na gładką masę. Upiec w tortownicy o średnicy co najmniej 24 cm (przy mniejszej średnicy będzie za dużo składników na krem serowy).
Masa serowa:
500 g serka homogenizowanego (może być waniliowy albo bez dodatków)
500 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
Aromat waniliowy
Czekolada mleczna
1 kg truskawek
6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie
Galaretka truskawkowa
Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek, cukier puder i aromat, zmiksować na gładką masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, truskawki umyć, odszypułkować. Część odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować na gładko blenderem. 1/3 masy serowej połączyć z truskawkami, 2/3 z czekoladą. Nakładać na przemian na naponczowany biszkopt, udekorować truskawkami. Włożyć do lodówki, gdy masa stwardnieje, wyłożyć na truskawki tężejącą galaretkę i ponownie schłodzić.
Idealne na gorące dni :)
5 czerwca 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarzy:
Lecę ukroić sobie trzeci kawałek :P
Prześlij komentarz