9 czerwca 2010

Kurczak w sosie mascarpone

Najbardziej lubię produkty, z których można spokojnie przygotować kilka, pozornie sprzecznych, potraw. Nawet cały obiad, czyli danie główne i deser. Mowa o mascarpone, zakochałam się w tym serku. Dzisiaj krótko o przepisie, który widnieje na jednym z opakowań i naprawdę wart jest polecenia. Zatem przygotowujemy co następuje:

- 1 pierś podwójna z kurczaka (ok. 50-60 dag)
- 250 g mascarpone
- ok. 100-150 g makaronu (ulubiony kształt ma się rozumieć)
- 1 cebula pokrojona w kosteczkę
- 5-7 łyżek ketchupu lub dobrego sosu pomidorowego
- pieprz, sól do smaku (bardzo dobrze smakuje z pieprzem cytrynowym)


Kurczaka pokroić na kawałki, natrzeć pieprzem i sola, usmażyć na oliwie. Cebulkę zeszklić, wlać do niej ketchup, poddusić. Na koniec dodać mascarpone, wymieszać dokładnie, doprawić pieprzem i solą, zdjąć z ognia. W międzyczasie ugotować makaron. Na talerze nakładać kurczaka i makaron, zalać sosem serowo-pomidorowym.

2 komentarzy:

Olga Cecylia pisze...

A ja właśnie zużyłam dwa opakowania mascarpone do tiramisu... Co się odwlecze, to nie uciecze :-)

Klaudia pisze...

ooo widzę że ten sam mascarpone kupujemy(Pia...)Ja zużywam na ten torcik: http://ninawkuchni.blogspot.com/2009/08/tort-orzechowy-przekadany-kremem-z.html
Jest naprawdę prze przepyszny i co ważne prosty.choć i tutaj udało mi się za pierwszym razem go spie...bo upłynniłam mascarpone'a,a Pani nie napisała że nie wolno go przemiksować.Pozdrawiam!!!