18 czerwca 2010
Deser śmietankowo-truskawkowy
- 1 kg dojrzałych truskawek
- 500 ml kremówki 36%
- cukier do smaku
- aromat waniliowy
- 3-4 łyżeczki żelatyny
Truskawki potraktować blenderem aż do otrzymania gładkiego musu. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić na sztywno, dosłodzić do smaku i doprawić aromatem waniliowym. Przygotować trzy warstwy:
1) 3/4 truskawek + 1/3 śmietany + 1/2 żelatyny
Wlać do pucharków, odstawić do stężenia (ja serwuję zawsze terapię szokową w postaci zamrażarki).
2) 1/4 truskawek + 1/4 żelatyny
Wyłożyć na poprzednią warstwę. Schłodzić.
3) Reszta bitej śmietany + reszta żelatyny
Wyłożyć na samą górę. Można udekorować orzeszkiem lub truskawką.
Pyszne, orzeźwiające, delikatne. Wiosennie :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarzy:
Był jeszcze sorbet truskawkowy, ale został pożarty, nim zrobiliśmy zdjęcia. Więc przepis kiedy indziej.
Deserki śniły mi się po nocach i przyśpieszały powroty do domu z pracy.
Prześlij komentarz