6 stycznia 2015

Kotlety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym

"W gębie mi już rosną te jagły." (A. Sapkowski)

Tym radosnym cytatem otwieram Tydzień... Miesiąc... Dopóki-mi-się-nie-znudzi z Kaszą! Na pierwszy ogień poszła ta jaglana. Przepis banalny jak moje konstrukcje myślowe, ale to jego zaleta. Rozchodzi się o kotlety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym.

Do uczynienia owego cudownego dania wystarczy kilka składników. Na same kotlety to będzie kasza jaglana, dwa jajka, śmietana, ser żółty, sól,
pieprz, kumin i buła tarta. Do sosu przyda się masło, pieczarki, cebula oraz śmietana i nieco chęci.

Do gara wlewamy wodę i zaczynamy ją gotować, dajcie szklankę na 100 g kaszy. Do tego z łyżka oleju i czekamy aż się zagotuje. W międzyczasie siekamy cebulę i kroimy pieczary. Nim się z tym uporamy, to woda w garze już powinna się gotować. Dajemy do tego kaszę i zostawiamy na 20 minut, gotując na małym ogniu.
Rozpuszczamy masło na patelni i podsmażamy cebulę, aż kuchnia zacznie wonieć przyjemnie, potem dowalamy do tego pieczarki i pozwalamy się im pokisić z masłową cebulą, aż zaczną puszczać sok. Wtedy solimy je obficie, by przyśpieszyć "pocenie". Zmniejszamy ogień i zostawiamy na 10 minut.
Kaszę wyciągamy z gara, powinna być w miarę sypka. Dowalamy do niej sporo soli, pieprzu oraz kuminu. Wbijamy 2 jajka, dajemy z 3 łyżki śmietany i mieszamy pulpę. Zostawiamy ją do ostygnięcia.
Do sosu dodajemy nieco wody, ilość zależy od Waszych preferencji w kwestii płynności. Zagotowujemy i dodajemy z 2-3 łyżki śmietany dla zabielenia i smaku. Sos gotowy.
Z pulpy formujemy kule, rozgniatamy je na placki i obtaczamy w bułce tartej. Zostaje tylko je usmażyć i odsączyć z oleju na papierowym ręczniku. Smacznego!

Kotlety jaglane z sosem pieczarkowym:
- 400 g kaszy jaglanej
- 2 cebule
- 500 g pieczarek
- śmietana 18%
- 50 g sera żółtego
- bułka tarta
- sól i pieprz
- kumin
- masło do smażenia
- 2 jajka

0 komentarzy: