4 stycznia 2015

Risotto ze strusiną i grzybami

Od czasu do czasu, w ramach odejścia od mainstreamowego kurczaka bądź świniaka, warto złapać jakieś bardziej hipsterskie mięsko. Więc kiedy dojrzeliśmy w sklepowej lodówce strusia (200 g), padło sakramentalne: "A co tam" i mieliśmy zaczątek obiadu.

Żeby dopełnić dzieła, przygotowaliśmy jeszcze:

1. Bulion z ok. pół litra rosołu i grzybów suszonych. Grzyby moczyły się wcześniej ok. 2 godzin w ciepłej wodzie i zostały pokrojone w kosteczkę. Na gotujący się rosół wsypaliśmy grzybki, a całość gotowaliśmy jeszcze ok. 15-20 min.

2. Podstawę dania z mięsa i grzybów. Mięso pociachaliśmy na małe kawałki i obtoczyliśmy w pieprzu, soli i świeżych ziołach (w sumie garść ziół, na które składały się tymianek, cząber i rozmaryn). Jedną cebulę pokroiliśmy w kostkę i wrzuciliśmy na roztopione masło (2-3 łyżki), żeby się zeszkliła. Na taką cebulkę wyłożyliśmy mięsko strusiowe i ok. 250 g pieczarek (też pokrojonych w kostkę). Całość podlaliśmy piwem pszenicznym (mniej więcej 1/4 butelki). To wszystko dusiło się razem pod przykryciem przez 20 min. Na koniec wyciągnęliśmy mięsko i grzyby na moment do osobnego garnka.

3. Ryż (niecałą jedną szklankę, nie więcej) wysypaliśmy na sos powstały po duszeniu strusiny. Na to wlaliśmy jeszcze piwko (następne ćwierć butelki) i już klasycznie podlewaliśmy bulionem grzybowym: chochla bulionu (koniecznie z grzybkami), mieszamy, aż się ryż go wypije, chochla bulionu, mieszamy itd. Co jakiś czas próbujemy ryżu, czy już jest taki, jak lubimy, czy jeszcze za twardy. Na sam koniec do risotto wrzucamy mięsko z pieczarkami i dokładnie mieszamy.

Lista zakupów (na 3 porcje):
* 200 g mięsa ze strusia
* 5-6 dużych kapeluszy grzybów suszonych (podgrzybki, kozaki, prawdziwki, co tam się w lesie znalazło)
* 250 g pieczarek
* garść ziół
* 1 cebula
* 2-3- łyżki masła
* piwo pszeniczne
* pieprz, sól
* niecała szklanka ryżu







0 komentarzy: