23 lutego 2012
Tarta zapiekankowa
Nie wyguglałam tego ani nie wynalazłam w książkach, powstała z natchnienia ciastem francuskim w zamrażarce i gorgonzolą w lodówce. Najwięcej zabawy mieliśmy przy wrzucaniu składników do miski: "To co jeszcze? Może pieczarki?", "A cebulę chcemy?" Jako że chcemy, oto wynik końcowy.
Składniki na tartę zapiekankową (piszę, póki pamiętam):
* opakowanie ciasta francuskiego
* makaronu trzy garści
* kostki goudy pół
* gorgonzoli ile kto lubi
* pieczarek sztuk sześć
* cebuli sztuka jedna
* jajek - trzy
* śmietany 12% kubek mały
* pieprzu, soli, adżwanu, kuminu i estragonu do smaku
Makaron ugotować i wystudzić. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Do miski zetrzeć goudę, pokruszyć gorgonzolę, wrzucić makaron, cebulę, pieczarki i całą resztę. Wymieszać wszystko, aż do uzyskania konsystencji lepkiego glutka.
Ciastem francuskim wyłożyć formę do tarty, na to wylać naszą breję i zapiekać ok. 30 min. w 180 stopniach, aż się zetnie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarzy:
Prześlij komentarz