7 grudnia 2011

Kruche ciasteczka miętowe

Składniki:
* 50 g ciemnej czekolady
* 2 łyżki syropu miętowego
* 125 g masła
* 50 g cukru pudru
* 1 jajko
* 250 g mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Razem z pozostałymi składnikami zagnieść na gładkie ciasto. Uformować wałek, włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po schłodzeniu pokroić na plasterki i upiec w temp. 180 stopni przez ok. 12 min.

Lukier:
* 2-3 łyżki syropu miętowego
* cukier puder

Wymieszać cukier puder z syropem i zrobić na ciasteczkach szlaczki i inne wzorki. Odstawić do zastygnięcia.

Zdjęcie tytułowe autorstwa i na talerzyku mysElf.

0 komentarzy: