1 listopada 2016

Tadżin (tajine) z kurczaka


Dla 4 osób:

* 8 podudzi z kurczaka
* 4 marchewki
* pół cukinii
* 2 pietruszki
* 1 por
* pół selera
* 2 cebule
* 5 ząbków czosnku
* 1/4 sałaty pekińskiej
* kilka łyżeczek "7 przypraw libańskich"
* oliwa do smażenia
* 1 torebka kaszy gryczanej nieprażonej
* 1 torebka ryżu


Warzywa pokroić w grubą kostkę lub na spore kawałki, czosnek w plasterki. Na głęboką patelnię wlać 2 łyżki oliwy i podsmażyć na niej podudzia z obu stron przez pół minuty.
Wrzucić posiekane warzywa i czosnek. Wsypać przyprawy, wlać 500 ml wody i zamieszać wszystko, aby przyprawy się rozprowadziły.

Dusić pod przykryciem przez godzinę (nie trzeba mieszać ani zaglądać). Po godzinie sprawdzić poziom wody, jeśli wyparowała - dolać. Dusić kolejne 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie.

W międzyczasie ugotować kaszę i ryż. Wyłożyć na talerze, polać sosem z warzywami i na to położyć kurczaka.

0 komentarzy: