16 listopada 2016

Pulpety w sosie (dyniowym i pomidorowym)


Pulpety:
* 400 g mięsa mielonego
* 1 jajko
* bułka tarta
* przyprawy (np. rozmaryn, bazylia, majeranek)

Mięso wymieszać dokładnie z jajkiem, bułką i przyprawami. Uformować niewielkie kulki i lekko obsmażyć na małej ilości tłuszczu i odłożyć.

Sos dyniowy:
* 1 mała dynia (ok. 500 g miąższu)
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* oliwa
* 3 łyżki mleka
* 2 łyżeczki "7 przypraw libańskich"


Dynię pokroić na małe kawałki, wlać mleko i dusić pod przykryciem, aż będzie miękka. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Czosnek wycisnąć do dyni, dodać cebulę i przyprawy. W razie potrzeby zblendować. 

Sos pomidorowy:
* 1 opakowanie/puszka krojonych pomidorów (400 g)
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* bazylia

Cebulę zeszklić na patelni, dodać wyciśnięty czosnek, bazylię i pomidory.

Dalsze kroki:
Mięsne kulki wrzucić na głęboką patelnię albo do garnka, zalać sosem i dusić pod przykryciem jeszcze około 15-20 minut.

0 komentarzy: