25 lipca 2016

Labraks pieczony na ziemniaczkach z pietruszką


Do przyrządzenia tego obiadku potrzebne będą:
* labraks - 2 sztuki
* 2 plasterki cytryny
* pieprz, sól
* natka pietruszki
* 6 ziemniaków (średniej wielkości)
* masło
* 6 łyżek mleka
* 2 szczypty gałki muszkatołowej




Labraksa natrzeć na zewnątrz i wewnątrz pieprzem i solą. Włożyć do środka każdej ryby plasterek cytryny i odłożyć na 15 minut. Po tym czasie wyjąć cytrynę i do wnętrza labraksów włożyć po plasterku masła oraz kilka pociętych listków pietruszki. Odstawić na 30 minut.


W tym czasie ugotować ziemniaki na miękko. Ugnieść je z łyżką masła, dolać mleko, dosypać pietruszkę, gałkę oraz sól i pieprz do smaku. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia, na ziemniaki położyć rybę i piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni.

0 komentarzy: