16 października 2015

Zupa z porów i cebuli

Wolne przedpołudnie warto poświęcić ustaleniu kuchennej "playlisty" na kolejne tygodnie. A że w powietrzu czuć zbliżającą się zimę, to i w kuchni jakaś taka większa ochota na mięsko, gęste zupy i ziemniaki.
Zatem uderzając w tematykę dań w płynie, oto zupa z porów (dużo) i cebuli (mniej).

Do zrobienia zupy (3 duże porcje) potrzebne będą:
* 2 pory
* 1 duża cebula
* 2 łyżki masła
* 3-4 średnie ziemniaki
* 4 szklanki bulionu warzywnego
* sól i pieprz do smaku
* 1/4 łyżeczki imbiru mielonego

Dodatkowo:
* ciemny chleb (akurat dziś mieliśmy cebulowy, ale sprawdzi się każde ciemne pieczywo)
* masło do posmarowania
* ziarenka czarnuszki do posypania (albo inne zioła wedle smaku i gustu)

Przygotowanie:
Pory (białe i jasnozielone części) posiekać na wąskie plasterki, cebulę pokroić w drobną kostkę, ziemniaki tak samo. W garnku roztopić masło i dusić w nim cebulę z porem około 5 minut, często mieszając, aby się nie przypaliły. Na początku może wydawać się nieco mało tłuszczu do duszenia, ale już po chwili warzywa puszczają sok. Następnie dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i dusić jeszcze 3 minuty.
Zalać warzywa bulionem i gotować ok. 30 minut. Przed końcem gotowania dodać imbir, pieprz i sól. Na koniec wszystko zmiksować blenderem na gładki krem.


W tym czasie przygotować chlebek. Ukroić 6 grubych pajd chleba, posmarować obficie masłem i posypać czarnuszką. 5 minut przed końcem gotowania zupy włożyć kromki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Wyjąć, kiedy masło roztopi się i nieco wchłonie w chleb, a skórka stanie się chrupiąca (5-7 minut).

Podawać chleb prosto z pieca z gorącą zupą.

Smacznego!

0 komentarzy: