21 lutego 2015

Ciasto (bardzo) cytrynowe

Ciacho od mojej mamy, słodycz regulowana lukrem, więc dla każdego coś miłego.


CIASTO
* 4 jajka
* 2/3 szklanki cukru
 * 2/3 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* skórka z cytryny 


 
Jajka ubić z 1 łyżką wrzątku na jasną masę. Dodać następnie cukier i ubijać, aż się rozpuści, a masa będzie puszysta. Na mniejszych obrotach miksera ubić jajka z mąką i proszkiem. Ciasto powinno być gładkie i "oddychać", jak ja to nazywam (czyli puszczać małe bąbelki powietrza).  Przełożyć do prostokątnej blaszki i piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu przeciąć na połowę. 




MASA CYTRYNOWA
* pół kostki masła
* 3/4 szklanki cukru
* 1 szklanka wody

Powyższe składniki zagotować razem, aż cukier się rozpuści. 

* 2 jajka
* 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
* 0,5 szklanki wody

Składniki wymieszać dokładnie i wlać do gorącej mikstury z masła, wody i cukru. Mieszać cały czas przez 2-3 minuty, aż masa zgęstnieje (konsystencja gęstego budyniu).

Do masy dodać:
* sok z 1 cytryny
* skórkę z 1 cytryny

Wymieszać dokładnie i przełożyć ciasto masą.

Sok z cytryny (tej, której skórki użyliśmy wcześniej do ciasta) wymieszać z cukrem pudrem i lukrem posmarować ciasto.

0 komentarzy: