30 września 2012

Przysmak adwokatowo-winogronowy

Chciałam napisać jakiś wstęp, ale z tym ciastem nie wiąże się w sumie żadna mniej czy bardziej zabawna historia. Po prostu miałam ochotę upiec coś na wyjazd weekendowy do rodziny.

Składniki na uniwersalne ciasto ucierane:
* 25 dag masła
* 10 dag cukru
* 4 jajka
* 25 dag mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* dodatkowo 0,5 kg białych winogron pociętych na połówki

Składniki na adwokatową piankę:
* 1 torebka budyniu waniliowego lub śmietankowego
* 0,5 l mleka
* 1 mała butelka adwokata (200 ml)
* 300 ml śmietanki kremówki
* 4 łyżeczki żelatyny namoczone w zimnej wodzie
* 2-3 dag orzechów ziemnych do dekoracji

Na początku należy ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu w pełnej porcji mleka (tzn. 0,5 litra bez kombinowania), pilnując, aby nie utworzyły się żadne grudki. Połowę żelatyny podgrzać i wymieszać z gorącym budyniem, a następnie odłożyć do wystygnięcia. Do letniego budyniu wlać adwokat, zamieszać dokładnie i ponownie odstawić.

Aby przygotować ciasto, masło należy utrzeć z cukrem, a następnie dalej ucierać, dodając po jednym jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem. Ot, i cała filozofia. Ciasto wykładamy na brytfankę, a na nim ciasno rozkładamy winogrona. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

Gdy ciasto się wystudzi, podnosimy je delikatnie i odkładamy na chwilę na bok. Brytfankę wykładamy folią aluminiową tak, aby brzegi wyraźnie wystawały (będzie podtrzymywać adwokatową masę) i z powrotem wkładamy do niej ciasto.

Śmietanę ubijamy na sztywno, mieszamy z druga połową podgrzanej żelatyny odkładamy 3 łyżki do dekoracji. Pozostałą śmietanę mieszamy delikatnie z z budyniem. Kiedy zacznie tężeć, wykładamy na ciasto i odstawiamy do lodówki. 

Orzeszki wkładamy do woreczka i tłuczemy na mniejsze kawałki. Chwilę prażymy na patelni, cały czas mieszając. Kiedy się zarumienią, zdejmujemy z patelni i odkładamy do wystudzenia.

Ciasto dekorujemy gniazdkami z orzechów i bitej śmietany.

0 komentarzy: