15 stycznia 2012

Słodki karnawał


Na ostatni wyjazd w rodzinne strony obiecałam upiec ciasto, a że nas w domu sporo, to upiekłam dwa, które niniejszym prezentuję.

CIASTO MARMURKOWE Z SEREM

Masa serowa:
* 250 g białego sera
* 50 g cukru
* 2 łyżki skórki startej z pomarańczy
* 3 łyżki soku pomarańczowego
* 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
* 1 jajko
Wielkiej filozofii w przygotowaniu masy serowej nie ma - należy wszystkie składniki wymieszać dokładnie, aż masa będzie gładka, a cukier się rozpuści.

Masa czekoladowa:
* 250 g czekolady deserowej
* 60 g masła
* 100 g cukru
* 2 jajka ubite lekko z 2 łyżkami wody
* 75 g mąki pszennej
Czekoladę, masło i cukier rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym odstawić do schłodzenia. Gdy już wystygnie, wymieszać z pozostałymi składnikami i wlać do małej, prostokątnej foremki. Wylać na wierzch pasmami masę serową i zrobić szpatułką wzorki marmurkowe na cieście. Piec ok. 30 min., aż stężeje w środku, a brzegi lekko się podniosą.



CIASTO KOKOSOWO-ANANASOWE

* 70 g wiórków kokosowych
* 140 g mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 4 łyżki sezamu
* 70 g posiekanych orzechów
* 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub posiekanych daktyli (wedle gustu i smaku)
* 250 g zmiksowanego na papkę ananasa z puszki
* 100 g roztopionego masła
* 2 jajka

Lukier:
* 250 g cukru pudru
* 30 g masła
* 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy

Kokos uprażyć na patelni (2 łyżki odłożyć do posypania ciasta). Wszystkie bakalie wymieszać w jednym pojemniku. Jajka ubić z masłem, mąką i ananasem i wymieszać dokładnie z resztą składników. Piec ok. 25-30 min., aż ciasto się zarumieni.
Na lukier rozpuścić i wystudzić masło, wymieszać z sokiem z cytrusów i cukrem pudrem. Ostygnięte ciasto posmarować lukrem i posypać resztą wiórków kokosowych.

0 komentarzy: