![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhulZmwQKnGrzQ04ZFYgWQFEYdLM2i9avORW9SWNyLGL2Ny0o9GHhrrUlybBqyzWIhGBzZgPQp-4CrNu7CUCtc2XCP9UZaODgLIRUrHFmp8hvd2JUGuwihtG6jfdxHzc_WZUrJCylKX7w/s200/IMAG0226.jpg)
* główka kapusty (mała lub połowa dużej)
* pół kg pieczarek
* 2 średnie cebule
* ok. 20-30 dkg makaronu łazankowego
* kminek (wedle gustu) lub adżwan
* sól, pieprz
Kapustę, pieczarki i cebule kroimy w kostkę. W dużym garnku podgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę i pieczarki (aż cebulka się zeszkli, a pieczarki puszczą sok). Dorzucamy porcjami kapustę i mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Dolewamy ok 1/3 szklanki wody, żeby kapusta miała się w czym dusić. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy w spokoju na parę minut. Co jakiś czas mieszamy, aby nasze grzybo-warzywka nie przywarły do garnka.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEil3TFpzkfKWRWqh3l4RcTnEyeX00kgD3z1lqRyvNuzUKh1YLk3uFjU-07ZoI0W5cpSpgPAnVEDaAi-1lBxhTslexEH42uvPOKNfQvRJQUBWdcqt5679LO4ObXew9NbARbri8ExaSxkkA/s320/IMAG0223.jpg)
W trakcie duszenia dorzucamy kminek lub adżwan (tego drugiego mniej, gdyż ma zdecydowanie mocniejszy aromat) dla lepszego trawienia kapusty. Gotujemy też makaron i studzimy. Łazankowa podstawa powinna być gotowa po ok. pół godzinie (w zależności od kapusty), acz jej gotowość należy sprawdzić wpierw organoleptycznie.
Na koniec doprawiamy jeszcze pieprzem, solą i mieszamy z makaronem.
Hawk!
2 komentarzy:
Ciekawe połączenie, u mnie się zawsze jadło z tym albo z tym. Muszę spróbować!
"Z tym albo z tym" tzn. z pieczarkami lub cebulą?
Prześlij komentarz