21 sierpnia 2016

Zupa krem z dyni

Przepis BLW: nie zawiera soli, dodatku cukru niewystępującego naturalnie w warzywach/owocach; może zawierać alergeny.

********************

No to tak. Jest to pierwsza zupka naszego dziecka po wcześniejszych próbach (nie powiem, całkiem udanych) z kawałkami brokułów, bananów, marchewek itp.

Z tych składników wychodzi pół sporego garnka, w dwie dorosłe osoby jedliśmy ją dwa dni.

* 1 kg dyni (w całości, tj. ze skórka i pestkami ważyła ok. 1,7 kg)
* 400 ml wody
* 2 łyżki suszonych warzyw
* 200 ml mleka
* 4 nieduże ząbki czosnku
* 1/4 łyżeczki cynamonu

Zagotować wodę z warzywami, dolać mleko i wrzucić dynię pokrojona w kostkę. Gotować ok. 20-30 minut, aż dynia zmięknie (sama zaczyna się rozpadać w garnku). Zmiksować na krem, dodać wyciśnięty czosnek i cynamon. 
W zależności od potrzeb lub preferencji można dolać wody - a na pewno będzie to potrzebne, gdyby zupa się ostała do dnia kolejnego.


Krem podawaliśmy dzieciakowi w kubeczku Doidy. To pierwsze próby z kubkiem, ale poszło całkiem nieźle. Zupka miała odpowiednią gęstość, żeby się nie wylewać, ale też była dość płynna, aby młodzież nie musiała się bardzo męczyć z przełykaniem (to na razie ćwiczy na warzywach i owocach).



0 komentarzy: