22 grudnia 2015

Drożdżowe zawijańce z bakaliami

Jedyna trudność tego zawijańca polega na zrobieniu ciasta drożdżowego, jeśli ktoś nie lubi ugniatać albo nie ma cierpliwości do czekania, aż wyrośnie.

Przepis na ciasto drożdżowe znajduje się tutaj

Na nadzienie będą potrzebne:
* ulubione bakalie lub takie, które znajdują się aktualnie w szafce (rodzynki, żurawina, orzechy, kokos, migdały etc.)
* 4 łyżki cukru
* 1 płaska łyżeczka cynamonu
* 3 łyżki masła
* 1 roztrzepane jajko

Bakalie posiekać na drobniejsze kawałki i wymieszać. Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem, masło rozpuścić.

Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części i rozwałkować na cienki placek. Każdy placek posmarować masłem, posypać cukrem z cynamonem i posypać obficie bakaliami. Zawinąć dokładnie i szczelnie, jeśli brzegi nie chcą się skleić, posmarować je jeszcze masłem i docisnąć. Zawijańce ułożyć na blaszce sklejoną stroną w dół, aby się nie rozkleiły przy pieczeniu. Jajkiem posmarować wierzch, można posypać resztką cukru, jeśli coś się ostało.

Piec 30 min. w 180 stopniach, aż ciasto się zarumieni z wierzchu.

0 komentarzy: