Jedyna trudność tego zawijańca polega na zrobieniu ciasta drożdżowego, jeśli ktoś nie lubi ugniatać albo nie ma cierpliwości do czekania, aż wyrośnie.
Przepis na ciasto drożdżowe znajduje się tutaj.
* ulubione bakalie lub takie, które znajdują się aktualnie w szafce (rodzynki, żurawina, orzechy, kokos, migdały etc.)
* 4 łyżki cukru
* 1 płaska łyżeczka cynamonu
* 3 łyżki masła
* 1 roztrzepane jajko
Bakalie posiekać na drobniejsze kawałki i wymieszać. Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem, masło rozpuścić.
Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części i rozwałkować na cienki placek. Każdy placek posmarować masłem, posypać cukrem z cynamonem i posypać obficie bakaliami. Zawinąć dokładnie i szczelnie, jeśli brzegi nie chcą się skleić, posmarować je jeszcze masłem i docisnąć. Zawijańce ułożyć na blaszce sklejoną stroną w dół, aby się nie rozkleiły przy pieczeniu. Jajkiem posmarować wierzch, można posypać resztką cukru, jeśli coś się ostało.
Piec 30 min. w 180 stopniach, aż ciasto się zarumieni z wierzchu.
0 komentarzy:
Prześlij komentarz