26 maja 2013

Muffinki czekoladowo-krówkowe

Moje pierwsze komunijne zamówienie w życiu w pierwszej kolejności opiewało na muffinki śmietankowe i czekoladowe. Uznałam, że tylko li czekoladowe mogą być zbyt suche, dlatego podrasowałam je nieco krówkami.


Do zrobienia muffinek czekoladowych potrzebne będą:
* niecała kostka masła (ok. 175 g)
* 15 dkg cukru

* 30 dkg mąki
* 4 jajka
* 1,5-2 łyżeczki proszku do pieczenia
* mniej więcej 5 łyżek mleka

* 2 łyżki kakao
* 1,5 tabliczki czekolady pokrojonej w kostkę

* 8-10 krówek pokrojonych w kostkę
* na polewę: pół tabliczki czekolady, 2 łyżki masła

Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodając na przemian po jednym jajku, po trochu mąki, proszek do pieczenia, kakao i na końcu mleko. Do ciasta wrzucamy czekoladę i krówki i mieszamy dokładnie. Przekładamy do foremek muffinkowych i pieczemy ok 30 min. w 180 stopniach. 


Pół tabliczki czekolady rozpuszczamy na parze z masłem i polewamy nią muffinki. Przyozdabiamy albo i nie, według własnego uznania.

0 komentarzy: