* 4 duże batoniki "Mars" (lub 8 małych)
* 170 g śmietanki 30%
* 100 g mlecznej czekolady
* 50 g masła
* płatki kukurydziane
Batoniki, czekoladę i masło rozpuścić w rondelku, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą (powstanie "śliska" masa, a tłuszcz może się wytrącić na tym etapie, ale nie należy się tym stresować). Wlać śmietankę i dokładnie wymieszać, aż czekolada będzie gładka, bez grudek. Zdjąć z ognia i wsypać płatki kukurydziane - taką ilość, aby dokładnie obtoczyły się w czekoladzie (czekolada nie powinna zostać na dnie garnka).
Nakładać łyżeczką do papilotek lub tworzyć w odstępach małe kopczyki, póki masa jest ciepła. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Sądzę, że przepis można zmodyfikować o ryż preparowany lub inne rodzaje płatków, czy też bakalii. Do przetestowania.
0 komentarzy:
Prześlij komentarz