11 marca 2012
Mięsno-warzywna broń ostateczna!
Nigdy nie robiliśmy lazanii, potrawy jedzonej namiętnie przez Garfielda. Pamiętam rozczarowanie, gdy dane było mi usłyszeć, czym owo danie jest. Znacznie później udało się spróbować u Niej, gdzie okazało się pyszne, lecz dalej nie porwaliśmy się na samodzielne zrobienie owego smakowitego kąska. Do wczoraj.
Solennie ostrzegam, że jest to samobójstwo, jeśli nie macie kogoś, z kim można by się podzielić. Po spróbowaniu dzielić się już nie zechcecie, tak było w moim przypadku. Żonka znalazła przepis w lutowej "Kuchni", na stronie 61 jeśli chcecie wiedzieć. My wprowadziliśmy kosmetyczne zmiany, głównie wymuszone aprowizacją (paskudnie wyglądająca brukselka) lub zboczeniem (tylko dwa ząbki czosnku i jedna cebula?!).
Rzućcie okiem na listę składników poniżej i pędźcie zakupić brakujące. Potem naostrzcie nóż i zacznijcie chlastać: cebulę i czosnek drobniutko, boczóch w kostkę, brokuł na małe różyczki, por w plasterki, marchewkę... tę ostatecznie zetrzyjcie sobie na grubo.
Zda się wielgachna patelnia, którą to skropcie oliwą i zasypcie boczkiem. Jak zacznie się ładnie rumienić, to zbombardujcie sieczką cebulowo-czosnkową. Chwila cierpliwości i mieszania, by potem wrzucić tartą marchew i ścierwo wołowo-wieprzowe. Dajcie im 5 min na patelni, wpieprzcie i dosólcie, dorzućcie pora, brokuł i pomidory. Zaraz topimy tę kupę 1/3 szklanki wody i zostawiamy na kwadrans na podduszenie.
Zaganiamy Żonę, by zrobiła beszamel (masło rozpuszczone w rondlu, zaprawiane mąką, którą należy szybko rozmieszać, zalewane stopniowo mlekiem przy ciągłym mieszaniu, doprawione solą, pieprzem i gałką muszkatołową). My w tym czasie trzemy ser. Pół sera dajemy do sosu beszamelowego, druga połowa się przyda na posypanie.
Żaroodporne naczynie należy skropić oliwą i położyć pierwszą warstwę makaronu. My go wcześniej blanszujemy, ale możecie być takimi tuzami lasagne, że dacie radę na surowo. Na makaron idzie warstwa pulpy z patelni, to smarujemy beszamelem i kładziemy kolejną warstwę makaronu. Powtarzać, aż skończy się makaron, naczynie lub pulpa. Wierzch obsypujemy serem i wkładamy do piekarnika na 30 min w 180.
LAZANIA MIĘSNO-WARZYWNA
Pulpa patelniania:
- 6 dużych ząbków czosnku
- 2 spore cebule
- 150 g boczku
- 500 g mielonego mięcha wołowo-wieprzowego
- 3 marchewki
- 1 por
- 1średni brokuł
- puszka krojonych pomidorów
Sos beszamelowy:
- 100 g masła
- 6 łyżek mąki
- 250 ml mleka (nie odtłuszczonego czegoś)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykończenie:
- 200 g startego sera żółtego
- płaty lazanii
- sól i pieprz
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarzy:
Prześlij komentarz