15 sierpnia 2010

Torcik czekoladowo-borówkowy



Jasny biszkopt 20 cm:
3 jajka
1,5 łyżeczki octu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
odrobina proszku do pieczenia (na czubku łyżeczki)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/5 szklanki mąki
3 łyżki oleju

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać cukier – ubić. Żółtka wymieszać z sodą rozpuszczoną w occie, dodać do białek. Wlać olej, wsypać mąkę i proszek. Ubić na gładką masę. Upiec w tortownicy o średnicy co najmniej 20 cm (ok. 30 min w 180 stopniach). Po wystudzeniu przeciąć na pół i naponczować likierem.

Mus czekoladowy:
śmietanka kremówka 36 % - o,5 l
100 g czekolady mlecznej
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić lekko. Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać dokładnie z czekoladą i żelatyną. Przełożyć musem biszkopty i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Na wierzch biszkoptu wylać tężejącą galaretkę (cytrynową/agrestową) rozpuszczoną wcześniej w mniejszej ilości wody (300-400 ml). Udekorować borówkami.